Betydelsen av ett rörläggeri

En rörläggare, rörmokare eller en VVS-montör är tre benämningar på ett och samma yrke. De har i princip samma utbildning och utför likadana arbetsuppgifter. Den benämning som används mest idag är VVS-montör. VVS är en förkortning för värme, ventilation och sanitet. VVS-montör anger därför att det är en person som arbetar med just dessa områden. De äldre benämningarna rörläggare och rörmokare har inte helt försvunnit och förekommer fortfarande, framför allt i firman på äldre företag. Det är inte ovanligt med namn som ”Nisses rörmokarfirma” eller ”Gunnars rörläggeri” på företag som arbetar med VVS.

En rörläggares arbetsuppgifter

Att vara rörläggare, rörmokare eller VVS-montör är ett varierande arbete. Den ena dagen är inte den andra lik när man jobbar med vvs tjänster i göteborg. En rörläggare har många olika arbetsuppgifter och arbetsdagarna spenderas i de mest skiftande miljöer och i alla möjligt klimat. Ett trasigt rör behöver lagas oavsett om det är högsommarvärme eller om det är tjugo minusgrader där rören befinner sig. En rörläggare som arbetar i ett större projekt, som till exempel ett större byggprojekt, har någorlunda regelbundna arbetsuppgifter under projekttiden. I regel är det fråga om att utföra samma typ av arbetsuppgifter på flera objekt, till exempel att installera rörsystem i femtio nybyggda lägenheter. De flesta rörläggare arbetar emellertid med mindre och tillfälliga projekt, vilket ger varierande arbetsdagar. Arbetsuppgifterna kan bestå i allt från akututryckning på grund av att ett rör sprungit läck i en källare till att reparera en värmepump eller åtgärda stopp i en toalett.

Anlita en rörläggare

I regel vänder du dig till en rörläggare eller ett rörläggeri när du har problem med VVS-systemet i din bostad eller på ditt sommarställe. Oftast är det fråga om skador på vattenledningar eller förstörda rör i badrum och andra våtutrymmen eller i ditt kök. Det kan också vara fråga om stopp i något av rören, något som ofta upptäcks genom att till exempel vattnet i duschen inte rinner undan som tidigare. Det är även en god idé att anlita en rörläggare redan vid planeringen av ett större renoveringsprojekt. De flesta renoveringsarbeten kommer att påverka VVS-systemet och att anlita en rörläggare redan i detta stadium kommer att bespara dig framtida bekymmer.

Akut behov av ett rörläggeri

Många rörläggerier har ett jour- eller akutnummer som du kan kontakta dem på. Dessa nummer är avsedda att användas vid akuta problem och du kan ringa journumret i princip när som helst på dygnet och alla dagar i veckan. Jourtjänsterna rycker ut till både företag och privatpersoner och används oftast när det är fråga om översvämningar, spruckna rör eller stopp i avloppet – det vill säga problem som måste åtgärdas omgående och som inte kan anstå till nästa arbetsdag.