Välja rätt båttrailer

Att äga en egen fritidsbåt ger en fantastisk känsla av frihet och stolthet. Med en egen båt är du bokstavligt talat kapten på ditt eget skepp. Ja, det ger dig friheten att kunna kartlägga din egen kurs som landkrabbor bara kan drömma om! En båt låter dig göra många äventyrliga aktiviteter som att fiska eller ta dig till en ö för att utforska. En förutsättning för dessa saker är att välja rätt typ av båttrailer för din båt. Fortsätt för att få veta hur du gör!

Vad du behöver veta om en båttrailer

Det är inte så svårt att välja rätt båttrailer med rätt information. Här presenteras all information du behöver för att kunna komma ut med din båt på vattnet snabbare:

  • Båtlängd.
  • Båtens vikt.
  • Lagring och förvaring för båten.
  • Aluminium eller stål?

Dessa faktorer är det viktigaste du behöver kontrollera innan du fattar ett beslut om vilken båttrailer som ska köpas. Läs vidare för att se närmare på hur viktiga dessa är.

4 faktorer att beakta inför köp av båttrailer

  1. Båtlängd – Båtens längd är den mest avgörande mätningen som krävs när du ska välja båttrailer för din båt. Du behöver mäta måtten på båtens skrov och ge din återförsäljare denna information för att kunna köpa rätt båttrailer.
  2. Båtens vikt – När du ska överväga rätt vikt för din båttrailer är båtens “riktiga” vikt det viktigaste, det vill säga båtens vikt plus bränsle, last, motor, utrustning med mera. En hel del båttillverkare publicerar nämligen en vikt utan dessa essentiella komponenter. Du som båtägare behöver ta reda på hur mycket din båt väger fullastad för att välja en optimalt anpassad båttrailer.
  3. Lagring och förvaring för båten – Båtens plats för lagring är mycket viktig eftersom båtar tenderar att deformeras på platsen där vikten vilar. Över tid kan även märken förekomma i skrovet och därför är en båttrailer som fördelar viktbelastningen ett optimalt stöd.
  4. Aluminium eller stål? – En båttrailer finns vanligtvis i två olika material, aluminium eller galvaniserat stål. Var och en har sina fördelar och nackdelar. Stål är mycket hårdare och starkare än aluminium – närmare bestämt är det ett 2,5 gånger tätare material än aluminium. Av denna anledning väger stål mer och gör den totala vikten som ditt fordon behöver dra tyngre. Aluminium är i sin tur mer lättviktigt fast på samma gång mer benäget att deformeras av yttre kraft, vikt eller värme. Fördelen med aluminium är att ditt fordon förbrukar mindre bränsle vid transport och du kan på så vis spara mycket pengar på sikt.

Njut av ditt båtliv

En båt är en fantastisk ägodel som kräver visst ansvar och underhåll på liknande sätt som en bil. Dock kommer den njutning som du upplever med att äga en båt överväga dess ansvar och underhåll. Investera därför i en bra båttrailer för att kunna njuta maximalt av din båt.