Renovera köket – låt taket bli en del av inredningen

Det finns innertak och så finns det innertak. Många tak inomhus är bara vita, inget mer. Plattor i taket som du någon gång emellanåt kommer på att tvätta eller rent av måla. Men ett innertak kan faktiskt vara riktigt vackert.

Taket i köket

Förr i tiden var taket en del av inredningen, något som man la ner tid och tanke på. Om du har en öppen planlösning eller om du vill att hela våningsplanet ska kännas enhetligt är det smart att antingen använda samma slags golv eller tak i alla rum (förutom badrummet). Om du har ett slags tak i vardagsrummet, ett annat i hallen och ett tredje i vardagsrummet vid köksrenovering stockholm kommer det att kännas plottrigt, som om huset inte har en stil, såtillvida du inte håller ihop hemmet med golvet eller något annat som återkommer i samtidiga rum. Du behöver inte ha likadant golv eller tak i alla rum, men det är klokt att låta materialet, som till exempel trä eller vita plattor, i taket återkomma.

Innertak med breda takbrädor

Likväl som du har ett brädgolv kan du ha ett brädinnertak. Det är mycket vackert och passar både i ett lantligt kök, likväl som i ett ultramodernt dito. Du väljer om bräderna ska vara naturfärgade eller betsade.

Innertak i träpanel

Ett vanligare och billigare alternativ om du vill ha ett trätak är smalare träpanel. Smalare bräder som lätt hakar i varandra. Panelade innertak var vanligt förr och passar särskilt er som gillar en mer lantlig/shabby chic stil. Vanliga färger är målat vitt eller betsat vitt. I vissa kök kan man rentav betsa taket med ljusblått eller svagt gul/crèmefärgat. Även i ett stilrent kök fungerar träpanel i taket, men då kan du med fördel välja att betsa träet i svart eller grått, istället för en ljus färg. Eller så behåller du det naturfärgat. Rum med trätak får en mjuk ton. Det ser inbjudande och hemtrevligt ut.

Synliga bjälkar i taket

Synliga bjälkar i taket ger både ett personligt och robust intryck. Det vanligaste är ett vitt tak med mörkbrunt betsade takbjälkar. Synliga takbjälkar passar särskilt bra i ett större kök eller ett hem med öppen planlösning. Om köket är för litet, både på bredden och längden, så finns det en risk att det ser malplacerat ut. Om du inte vill ha synliga bjälkar i hela taket, så kan du också ha en eller två ditplacerade ”brödbjälkar”. Det passar särskilt bra i kök med trätak. Förr i tiden var det vanligt med en eller två lite smalare nedsänkta bjälkar, att torka tunnbrödet och knäckebrödet på. Idag är sådana bjälkar främst en dekoration, men du kan använda dem för mysig juldekoration eller för att hänga korgar med frukt och grönska. Ja, och för att baka eget knäckebröd förstås.